© 1999 Startpagina-Namibië  KvK-nr 27318970                                             Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2016

 

De Website van Namibië-Expert Edgar Peijnenborgh

Welkom.
Algemeen.
Bezienswaardigheden.
Gezondheid.
Reisorganisatie.
Auto huren.
Boeken over Namibië.
Campsites en Lodges.
GPS-kaarten en CD.
Links.
Contact.
 Startpagina Namibie

Sinds 1999

Onderstaand bericht ontving ik van een klant.

 

Wat ik je wel wilde doorgeven is dat het wellicht zinvol is de komende reizigers te waarschuwen om vooral goed op te letten  met pinnen van geld . Wij zijn "gescimd" zoals dat heet, dwz  de bankpas is gekopieerd bij een pin-apparaat door middel van een voorzetapparaatje en de pincode is vermoedelijk via een cameraatje afgekeken. Er is uiteindelijk in een paar dagen tijd €3200,- van haar rekening opgenomen bij banken in Hong Kong en Bangkok!!

Wij hebben het idee dat het is gebeurd in Opuwo bij de pin voor de grote supermarktomdat daar het pinapparaat het zondags niet deed, het een rommelig hok was en er erg veel mensen omheen hingen, en de dagen erna konden we geen geld meer opnemen  wegens insufficient fund. Was wel raar maar ja .. Africa he?  Zeker weten doen we het niet , kan ook in Swakopmund zijn gebeurd, in de tussentijd  hebben we niet gepind.

Bij aangifte bij de politie vertelde men dat er veel aangiftes zijn en dat het internationale bendes zijn, er worden kleine camera's opgehangen om het intoetsen van de pincode te registreren, dus de beste remedie ter voorkoming is het goed met de hand afschermen van het toetsenbord tijdens intypen van je code…

 

Met dank aan Paul van Looij

 

 

 

Geldzaken

In Namibië kun je zowel met de Namibische Dollar als ook met de Zuidafrikaanse Rand betalen.Indien je alleen de grotere plaatsen (Windhoek, Swakopmund, Walvisbaai, Luderitz, Keetmanshoop, Rundu, Okahandja, Grootfontein e.d.) bezoekt, kun je daar met je pinpas (giro) geld opnemen bij de Standard Bank of Namibia. In kleinere dorpjes is het handig om voldoende los geld (Namibische Dollars) bij je te hebben en eventueel wat Amerikaanse Dollars als wisselgeld. Een Mastercard of Visacard is dus niet noodzakelijk.

 

De koers van de Namibische dollar is gekoppeld aan de Zuidafrikaanse rand. Beiden zijn evenveel waard. De koers schommelt behoorlijk. In 2005 lag deze gemiddeld op 12,5 eurocent en begin 2006 is die gestegen tot bijna 14 eurocent. De laatste jaren is een sterke val ingetreden tot een minimum van minder dan 10 eurocent. Nu (2016) is de koers 7 eurocent Hoe lager de koers, hoe voordeliger voor de mensen uit Europa. Voor 1 euro krijg je dan namelijk meer Namibische dollars.

Voor de meest recente koers zie Yahoo Currency Converter